Opgeleverd

Wat kost een energieneutrale woning?

30 januari '19

Je hebt jouw oog laten vallen op een van de prachtige penthouses, City Lofts of Top Floor appartementen van Binck Kade. Naast luxe en veelzijdig worden deze woningen ook volledig energieneutraal. Maar wat betekent dat eigenlijk? En - misschien nog wel belangrijker - wat zijn hiervan de kosten? Globaal gezien zijn er twee opties: jouw bestaande woning energieneutraal maken of het aanschaffen van een duurzame nieuwbouwwoning. Uiteraard komen bij beide extra kosten kijken, maar waar de kosten van een energieneutrale nieuwbouwwoning al in de koopsom verwerkt zijn, is dit voor een bestaande woning niet het geval. We nemen je graag mee in de wereld van het verduurzamen van jouw woning en de bijbehorende prijskaartjes, zodat ook jij straks de voordeligste keuze kunt maken.

image alt

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning houdt in dat de de energie die je verbruikt en de energie die je opwekt nagenoeg gelijk zijn. Met onder meer goede isolatie, zonnepanelen en vloerverwarming zorg je voor een verminderde CO2 uitstoot en daarnaast worden jouw energiekosten flink verlaagd. Een energieneutrale woning scheelt een gemiddeld huishouden al snel €1.750 per jaar. Maar er zit natuurlijk ook een kostenplaatje aan het energieneutraal maken van een woning.

Bestaande woning

Wanneer een bestaande woning energiezuinig gemaakt moet worden, spelen zowel de grootte als het bouwjaar van het huis een rol bij de bepaling van de kosten. Ga bij het energieneutraal maken van een gemiddelde woning uit de jaren tachtig met een gebruikersoppervlak van 125 m2, uit van € 80.000. Denk hierbij aan een compleet zonnesysteem; isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage; vloerverwarming; een warmtepomp; HR ++ glas en een inductiekookplaat en extra zuinig koel-vriescombinatie in de keuken.

 Zonnesysteem

 €16.500

 - Volzwarte HR-zonnepanelen
 - Omvormer in huis

 Isolatie

 €45.500

 - Vloerverwarming
 - Isolatie van muren, buitengevels, dak en garage

 Warmtepomp

 €12.300

 - All-in-one met boiler
 - Extra stille buitenunit

 HR++ glas

 €4.500

 - Overal HR++ glas

 Keuken

 €2.500

 - Inductiekookplaat
 - Extra zuinige koel-vriescombinatie

Voorbeeld kosten energieneutraal maken van een bestaande woning. Lees het volledige artikel van journaliste Roelie Fopma in NRC.

image alt

Nieuwbouwwoning van BPD

Al jaren zet BPD vol in op duurzaamheid door energieneutrale woningen te realiseren op wijkniveau. Door het direct integreren van de eerder genoemde energiezuinige oplossingen tijdens de bouw, zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij een bestaande woning. De €25.000 die nodig is voor het energieneutraal maken van jouw nieuwbouwwoning is namelijk al in de koopsom verwerkt en dus gewoon mee te financieren.

Daarnaast heb je extra leenruimte bij de aanschaf van een energieneutrale woning. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC van 0,6 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen van €9.000. Bij een woning met een EPC van 0 of lager is dat €15.000. Je kunt dus in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet energieneutrale woning. Op dit moment heeft onder andere de Rabobank een GroenHypotheek voor een duurzame woning. Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Wanneer het gaat om een energieneutrale woning, is de aanschaf van een nieuwbouwwoning economisch gezien een slimme keuze. Met lagere kosten en meer financiële voordelen, is het aantrekkelijk voor jouw portemonnee en daarnaast ook nog eens goed voor het milieu. Wat wil je nog meer?

Heb je vragen? Neem contact met ons op!
Ook wonen in Proeftuin Erasmusveld? Bekijk de woningen